Log in

Škola pjevanja

U sklopu Gitarisima, organiziramo grupne i individualne satove pjevanja.

Kontakt broj: 0915709737

Mail (za sve upite i dodatne informacije): Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Što uključuje program škole pjevanja? Osim što radimo na izvedbi, na satovima pjevanja u sklopu Gitarisima bavimo se sljedećim izazovima:

OTKRIVANJE GLASA

Pripremamo se za pjevanje, fokusiramo se na to kako pronalazimo ton. Otkrivamo koliko je tjelesno držanje važno za pravilno pjevanje. Tumačimo kako razvijamo pjevački glas. Moramo osvijestiti da je za ljepotu tona i pravilno izvođenje bitno korištenje cijelog tijela. Fokus je u udisaju i u pravilnom držanju. Učimo ukratko o anatomiji glasnica. Na klavijaturama ispitujemo kojem glasu pripadamo i utvrđujemo raspon glasa. Raspon glasa može se još i proširiti. Pjevamo zajedno popularne pjesme po želji polaznika.

VJEŽBE DISANJA I PRAVILAN ZAPJEV

Zapjev je važan aspekt pjevanja i započinjanja svake pjesme. Na njemu počiva cijela struktura fraze. Otkrivamo zašto nam je dijafragma toliko bitna i kako izvodimo ton koji mora imati oslonac na dahu. Važno je frazu otpjevati na jednom dahu pa se stoga posvećujemo vježbama ispjevavanja kraćih fraza. Pomoću vježbi otkrivamo vlastitu izdržljivost i pravilnost udaha. Pjevamo materijale po izboru polaznika.

ULOGA DISANJA I PRIJELAZI

Zašto je pravilan udah važan za podupiranje kvalitetnog tona i njegovu produkciju, važno je pitanje na koje ćemo nastaviti odgovarati. Radimo lagane vježbe disanja, prijelaza iz jedne oktave u drugu i onoga što instruktorica naziva "uzemljenjem". Uzemljenje je položaj tijela koji pospješuje dobivanje tona, pogotovo prilikom prijelaza iz jednog registra u drugi, kada se noga snažno poguruje naprijed i dio težine se oslanja na nju. Na taj način lakše je doseći visoke tonove. Ustanovljujemo pomoću klavijatura koji su tonovi prijelaza između vokalnih registara kako bismo svakom pjevaču pomogli da otkrije svoj vokalni fah. Primjenjujemo naučeno na pjesme po izboru.

UTVRĐIVANJE FAHA

Nastavljamo utvrđivati kojem glasu pripadamo, koja nam je težina i boja glasa. Dotičemo se pojmova tessitura i fach. Instruktorica pojašnjava polaznicima što to znači za svakog pjevača posebno. Svaki glas je unikatan i svaki pjevač ima prirođenu i unutarnju intuiciju vezanu uz svoj vokalni fah. Svaki pjevač dobiva tijekom razvoja svijest o ugodnim tonovima svog faha. Pjevamo karakteristične pjesme za pojedini glas po odabiru polaznika.

REZONIRANJE GLASA I ARTIKULACIJA

Osvješćujemo ulogu rezonantnog prostora dok pjevamo. Uz lagane vježbe učimo pravilno artikulirati glasove i izvodimo jednostavnije vježbe koje se odnose na artikulaciju glasova i dikciju. Artikulacija samoglasnika je izuzetno važna. Istaknut ćemo karakteristike samoglasnika i suglasnika i proučiti kako položaj jezika utječe na ton. Pjevamo materijale iz zabavne i klasične glazbe povezane s tim izazovima.

PODEŠAVANJE GLASA

Postepeno kreiramo vlastiti ton, učimo zašto je potrebno opustiti vilicu i pozicionirati ton prema van. Ponavljamo vježbe koje nam omogućuju da podignemo meko nepce, te osvješćujemo koja je uloga mekog nepca i spuštenog larinksa. Vrlo je važno zategnuti meko nepce u pjevanju pa puno radimo na tom aspektu. Uz lagane vježbe pomoću klavijatura podešavamo glas i vježbamo i uz materijale iz popularne glazbe.

SREDNJI REGISTAR, PRSNI REGISTAR I REGISTAR GLAVE

Učimo razlikovati srednji, prsni i registar glave. Vježbamo pjevanje u masku još ozbiljnije. Također istražujemo što je belting i koji su dobri pjevači koji se služe beltingom. Također govorimo i o kopf tonu, odnosno registru glave. Dotaknut ćemo se i problematike najvišeg registra zvižduka, odnosno whistle registra. Radit ćemo na vježbama i na prijelazima između navedenih tipova glasova. Također ćemo prolaziti kroz materijale iz popularne glazbe koji obuhvaćaju te registre.

TRENING PJEVANJA I TJELESNA SIGURNOST

Učimo vladati svojim glasom i ustanovljujemo koji nam tip glazbe najviše odgovara. Jesmo li više pop, country, rock, klasični (operni) ili pak heavy metal pjevač i koje su odlike glasova u različitim žanrovima. Glas se mijenja i s obzirom na neke vanjske čimbenike pa navodimo i njih. Odgovarat ćemo na pitanje koje su to smjernice koje moram slijediti da budem solidan pjevač? Pjevat ćemo moderne pop i rock materijale.

PJEVAČI S DOBROM TEHNIKOM I MATERIJALI IZ POPULARNE GLAZBE

Spomenut ćemo i prodiskutirati nekoliko imena iz svijeta popularne glazbe koja su tehnički odlični pjevači. Otpjevat ćemo nekoliko pjesama i odrediti koji su to čimbenici koji određuju dobar glas performera.

PJEVANJE PRED PUBLIKOM I RAZBIJANJE TREME

Kako da se oslobodim straha pred publikom i kako da se pokažem u što boljem svjetlu kao pjevač, neka su od pitanja koja prolaze kroz glavu mnogim pjevačima koji se žele profesionalno ili poluprofesionalno baviti pjevanjem. Bilo da idete na audiciju za Supertalent, Voice ili želite ići na audiciju za zbor ili kao solo pjevač, možemo vam pomoći da razbijete tremu i sa sigurnošću u svoj glas i u svoju tehniku stanete pred publiku. Pripremamo se za pjevanje pred publikom.

Cijena:

individualno 160 kn (60 min)

grupno 260 kn (90 min jednom u tjednu, mjesečna članarina)

Kratak životopis instruktorice:

Buna Bernarda Juretić rođena je 1989. godine u Zagrebu. Svoje glazbeno obrazovanje počela je 1998. u Glazbenoj galeriji svirajući gitaru pod vodstvom gitarista Brune Crnečkog. Na njegov poticaj i nakon nekoliko pjevačkih nastupa uz pratnju gitare, počinje se zanimati za solo pjevanje. Prvo 2004. počinje kod profesorice Andreje Petrić pohađati satove solo pjevanja i upravo ju ona priprema za srednju glazbenu školu. 2005. upisuje solo pjevanje u školi Pavao Markovac u klasi mr. art. Nataše Šurine i tamo provodi sljedeće četiri godine, radeći na opernoj tehnici i pohađajući razne pjevačke seminare, od čega posebno ističe rad s profesoricom Snježanom Bujanović Stanislav.

Buna je po klasifikaciji kontraalt, stabilnog raspona od A2 do A5, a može doseći i F#6 u whistle registru. Osim što ima iskustva u glazbi, Buna je profesorica stranih jezika i lingvist. Magistrirala je 2018. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završivši dvopredmetni studij poredbene lingvistike i skandinavistike (švedski jezik). Jako voli primijeniti na pjevanje i sve pjevačke izazove znanje iz lingvistike i fonetike.

Osim toga, ima deset godina iskustva u glazbenom novinarstvu. Pisala je za portal Venia Mag, a trenutno piše za portal Treći svijet. Najviše voli, osim opere, rock i heavy metal glazbu i intervjuirala je mnoge bendove iz svijeta metala te pisala recenzije albuma i izvještaje. Hobiji su joj čitanje, kuhanje, učenje novih stranih jezika, izrada nakita i proučavanje aromaterapije.

Log in or Sign up